27 de set. 2012

MUD DE MOTS, NIVELL EXPERT (La fàbrica de les paraules)

La pàgina Web que hem treballat es diu Mud de Mots i jo m'he encarregat de la secció de nivell expert sobre "La fàbrica de les paraules". Aquesta secció estava dividida en 6 petits apartats. Aquests sis apartats eren: "Derivació: prefixos", "Derivació: sufixos", "Composició", "habilitació", "Manlleus / Neologismes" i "Barbarismes". Ara parlaré del diferents apartats i del exercicis que el formaven...


Derivació: Prefixos Aquest apartat es componia de 4 exercicis. El primer exercici era un text amb una petita explicació de la derivació on es tenien que col·locar unes paraules en els buits corresponents (es pot visualitzar a la primera imatge). La segona activitat corresponia de 5 preguntes, sobre sinònims de paraules amb prefixe amb una alte, amb unes respostes predeterminades i l'estudiant tenia que clicar a la resposta correcta. El tercer exercici era de crear paraules mitjançant el lexema i el prefix sobre unes definicions que et donaven, com per exemple: "període posterior a la guerra = Postguerra".  I per acabar l'apartat de prefixos l'última activitat anava sobre relacionar el diferents prefixos amb el seu significat.


La segona secció era:

Derivació: Sufixos  Aquesta secció tractava d'aprofundir una mica sobre els Sufixos, es componia en un bloc de 4 activitats. El primer exercici era exactament el mateix que el del primer apartat (el de prefixos): un text on tenies que omplir els buits amb paraules, el mateix text i les mateixes paraules. Suposo que aquest fet de repetir exercicis ha sigut perquè ha base de la repetició als alumnes que facin aquests exercicis se'n recordaran molt millor. El segon exercici eren 5 preguntes amb respostes predeterminades sobre gentilicis, augmentatius, tendències, diminutius i col·lectius. El tercer exercici era de formar la paraula que et demanava la definició mitjançant un lexema i un sufix per formar el mot derivat. I per últim la tercera activitat consistia en relacionar paraules amb sufix amb lo que volia significar, com per exemple: "Plugim - diminutiu" o "Ignorància - abstracte". Aquest últim exercici es el que podem veure a la segona imatge.


La tercera secció:

Composició Aquesta secció tractava sobre la composició que vol dir el procediment de la unió de dos mots  que ja existeixen per crear un altre mot, com per exemple: "trencanous". Aquesta secció també esta formada per 4 exercicis. La primera activitat consisteix en un text on explica una mica la composició i on l'alumne té que posar les paraules adequades al lloc corresponent. La segona activitat son 5 preguntes on tens que encertar la unió corresponent de dos paraules, per  crear una altre, com per exemple "substantiu + substantiu = substantiu". El tercer exercici consistia en crear les paraules compostes mitjançant un dibuix animat (GIF), com per exemple "tallaungles". I l'activitat quatre era relacionar els mots compostos amb el seu sinònim, com podem veure a la tercera imatge.


La quarta secció:

Habilitació Aquesta secció com les anteriors també estava formada per 4 exercicis per ajudar-nos a entendre millor aquest fenomen. L'habilitació és el canvi de categoria gramatical d'una paraula, i per tant, també se li canvia el significat. La primera activitat era un text on tenies que posar les diferents paraules que faltaven. El segon exercici eren 5 preguntes on tenies que dir quina categoria gramatical tenia aquella paraula segons la frase. L'activitat 3 sortia una imatge d'una paleta que utilitzen els pintors i l'alumne tenia que identificar cada color que hi havia i posar el seu nom (crema, palla, oliva, etc...). Aquesta activitat es la que he elegit per ensenyar la secció de l'habilitació. I l'exercici 4  es identificar el mot gramatical d'unes paraules, marcades en vermell, segons la frase on estan. 


La cinquena secció:

Manlleus / Neologismes Aquesta secció vol donar a entendre lo que son els Manlleus o neologismes, que són paraules provinents d'altres llengües que s'han incorporat al diccionari  després d'un procés d'adaptació i d'adequació. La primera activitat consistia a omplir els espais d'un text amb diferents paraules. L'activitat número dos consistia a 5 preguntes diferents on havies de respondre d'on provenia aquell neologisme o manlleu, com podem apreciar a la imatge número 5. L'exercici 3 et donava una serie de diversos grups de paraules i els tenies que relacionar amb les seves sigles o acrònims, com per exemple "disc versàtil digital" es relaciona amb "DVD". I per acabar aquest apartat, la quarta activitat consistia en dir de que es formaven aquells mots.


La sisena secció:

Barbarismes L'última secció d'aquesta part de la web, de nivell expert - la fàbrica dels mots, era la dels barbarismes. El primer exercici era un text on li faltaven algunes paraules que el que fa l'activitat les tenia que posar, i aquest text t'explica lo que es un barbarisme i et fa un mini resum de tota la explicació. La segona activitat són 5 preguntes i ten's que dir quina de les opcions es el barbarisme. L'activitat número 3 tens que canviar el barbarisme de la frase per la paraula correcta. I l'últim exercici, amb l'ajuda d'un dibuix, tens que treure el barbarisme i posar el mot correcta, com podem veure a la imatge número sis.


Per acabar dir que aquesta pàgina web m'ha semblat molt completa per el seu ampli repertori d'exercicis i de temes sobre la llengua catalana. Però m'ha semblat una mica avorrit fer els següents exercicis ja que la majoria tenien la mateixa estructura i devies fer el mateix, per aquest motiu t'acabava cansant. També comentar que la creació de la pàgina web està molt bé per la seva quantitat d'imatges en moviment que fa més entretinguda la visita per aquest lloc web...

Jose López Font. 4-Eso B.

COMENTARI:
Hi ha molta feina ben feta, ben aprofundida i ben explicada. Tanmateix t'has de fixar molt encara en les faltes d'ortografia i de morfosintaxi. Te les he marcat en fluorescent. Per això no et puc posar la màxima nota.
NOTA:
Notable +